Packa ryggsäcken
Att packa ryggsäcken inför en längre vandring kräver planering och är något som bör göras med omsorg. Tänk noga ut vad du faktiskt behöver på din rutt så att du inte glömmer något eller bär på för mycket packning. Varje kilo räknas där ute. En bra ryggsäck med välbalanserad packning kan kännas lättare vad den faktiskt är.
Vandringsryggsäcken och vandringskängorna är till stor del den utrustning som bestämmer hur komfortabel din vandringsupplevelse blir. Vi rekommenderar därför starkt att inte bestämma ryggsäck och kängor efter pris utan efter hur väl de passar dig. Som nämnt ovan kan en bra ryggsäck trolla bort ett par kilo från vikten medan en dåligt packad ryggsäck kan kännas onödigt tung och belasta leder och muskler.
Se våra guider: Hur man väljer bäst vandringsryggsäck och Hur man väljer bäst vandringskängor.
Vad man bör ha med sig på en långvandring
Vad man bör packa när man ska vara ute ett par dagar är inte alltid det lättaste att tänka ut i förväg. Vår tumregel är att packa så lite och lätt som möjligt utan att på något sätt chansa med något. Man bör alltså packa med utrustning och kläder som fyller en funktion vid olika tänkbara förhållanden.
Om man exempelvis planerar en ökenvandring kan man med gott samvete lämna vinterjackan hemma. Planerar man däremot att vandra i våra svenska fjäll under sommaren bör man däremot ha med sig handskar.
För att ge ett exempel visar bilden nedan vad ena ryggsäcken innehåll när vi vandrade Kungsleden under Fjällräven Classic Sweden.
Hur man bör packa ryggsäcken
Hur man packar sin ryggsäck spelar stor roll för hur komfortabelt ryggsäcken sitter på ryggen under vandringen. När man packar bör man ha två saker i åtanke: föremålets vikt och sannolikheten att föremålet kommer användas under dagen.
Föremål som sannolikt inte kommer användas innan man slagit läger, eller dagen efter, bör placeras långt ner i väskan medan sådant som troligtvis kommer användas placeras högre upp.
Just större sannolikhet att det kommer användas, desto bättre är det att hålla det lättillgängligt. Tunga föremål bör placeras mellan skulderbladen och högt upp för att uppnå bäst balans i ryggsäcken.
Exempel på packningsstrategi
Bottenfacket: Har vandringsryggsäcken en bottenficka som rymmer sovsäcken kan man med fördel placera sovsäcken med underkläder där.
Huvudfacket: I botten av huvudfacket kan man placera sovkläder, extratröja, ombytesstrumpor och underkläder. När det är gjort kan man ställa tältet på den hög som nu ligger där. Då står tältet upp och kommer ligga längst med ryggraden när du vandrar.
Har man ett otympligt liggunderlag kan man förslagsvis veckla ut det till en cylinder som ligger längst med ryggsäckens väggar, men vi rekommenderar ett att köpa ett uppblåsbart liggunderlag som knappt tar någon plats. Det liggunderlag vi använder är heter Synmat HL LW och kan ses på bilden ovan bredvid first aid i sin oranga förpackning.
Vi placerar liggunderlaget på ena sidan av tältet ovanpå kläderna i botten. Ovanpå den lägger vi huvudkudden. På andra sidan placeras tältpinnarna. I utrymmet som finns kvar kan man placera mat och gasköket. Högst upp kan man lägga keps, tjocktröja och jackan ifall det är fint väder och man behöver svalka sig.
Topplocket: Här bör man placera sådant man snabbt behöver komma åt som regnbyxor, ryggsäckens regnskydd, kompass och fickkniv.
Sidofack och fickor på höftbältet: Här brukar vi bära vatten, first aid, myggmedel, mössa och handskar (ifall det är sådana väderförhållanden), tilltugg, våtservetter och kåsan.
Packningstips
- Packa ett extra på vandringsstrumpor – dessa använder du bara ifall de övriga par du varvar mellan skulle bli blöta samtidigt.
- Förpacka delar av utrustningen i återförslutningsbara påsar – sånt du verkligen vill hålla torrt bör ligga i påsar. Exempelvis underkläder, strumpor, sovkläder och handduk.
För inspiration hur man kan packa sin väska för vandring i Sverige, se vår Packlista för Fjällräven Classic.Läs även vårt avsnitt om vandringsutrustning för mer inspiration och tips.