Rätt vandringsutrustning - ett måste för en lyckad upplevelse

Utrustningen är något man bör välja med omsorg för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för en lyckad vandringsupplevelse. Bra utrustning är slitstark, sitter bra, väger lite och erbjuder det skydd som terrängen/klimatet kräver. Det är extra viktigt att vara noga med utrusningen ifall man planerar att vandra en längre sträcka – tung vikt i kombination med ojämn terräng innebär en stor påfrestning för kroppen. De som har vandrat långt vet att varje kilo räknas. Se därför till att välja ergonomiska vandringskängor för att avlasta knäna och undvika skador. Man bör däremot inte lämna viktig utrustning hemma för att spara in kilon – tänk om den behövs! Optimera istället packningen genom att välja lätta, och i den mån det är möjligt, flersidiga produkter. 

I och med att vi människor är bygda på olika sätt kan man inte med säkerhet veta vilka produkter som passar ens kropp bäst. Därför är det viktigt att testa vandringskängor och ryggsäck innan köpet för att säkerställa att de passar just din kropp. Det skadar ju självklart inte att testa de andra produkterna man tänkt köpa, men just kängor och ryggsäck har en så central del i vandringen så att vi vill betona dessa. Ta även med dig att inte kompromissa med kvaliteten eller passformen på de mest centralen produkterna även om priset råkar vara högre. Har man turen att hitta billig utrustning som passar ens kropp och ändamål bättre än dyrare alternativ tänker man nog inte två gånger innan man köper. Råkar det däremot vara tvärtom bör man bita i det sura äpplet. Det kanske smärtar i plånboken för stunden, men hellre det än att det smärtar i knäna under vandringen. Eller att du har en för varm/kall sovsäck, ett tält som inte stor emot regn, en ryggsäck som inte sitter på plats osv. 

För att summera:

  • Gör ordentlig research.
  • Testa ut de produkter som passar din kropp bäst.
  • Kompromissa inte med kvaliteten. 

Följ råden och förhöj upplevelsen. 

Hur man väljer rätt vandringskängor

Kängorna kommer vara dina fötters bästa vän så se till att välja dessa med omsorg. Helst av allt ska du välja kängor som passar terrängen du ska vandra i. För vandringar i fjällmiljö ska du leta efter kängor som är slitstarka, vattentäta, värmehållande,  som stabiliserar foten och har en tjock sula som dämpning mot det hårda underlaget. 

För torra inlandsvandringar bör man istället fokusera på skor med mjuk dämpning och som erbjuder god ventialtion.