Hitta den bästa sovsäcken för din vandring

Sovsäcken är en av de viktigaste sakerna inför en vandring med övernattning. Det är därför viktigt att du väljer en sovsäck som är tillräckligt varm för de väderförhållanden som du planerar att vandra i. 

Det är också viktigt att du väljer en sovsäck som passar dig och är tillräckligt lång för att hela kroppen ska få plats. Om du väljer en för liten eller för kall säck kan det sluta med att din upplevelse blir allt annat än trevlig. 

I den här artikeln går vi igenom hur du ska tänka inför ditt val av sovsäck och vilken som var bäst i test för vår fjällvandring. För att få en bekväm sömn se också vilket som vi tycker är det bästa liggunderlaget

Guide: Att välja rätt sovsäck

Det är som tidigare nämnt viktigt att du väljer en sovsäck med omsorg. Det är viktigt att du får tillräckligt med sömn och en god sömn när du är ute och vandrar. Du går flera timmar om dagen och kroppen måste få den återhämtning som den förtjänar. 

5 punkter som är bra att tänka på inför ditt val av sovsäck: 

  1. Välj rätt säck för rätt väderförhållanden. Det framgår i informationen om säcken när den lämpar sig bäst. Välj inte en för kall säck, speciellt inte om du vandrar under kallare förhållande eftersom det kan innebära livsfara. 
  2. Välj en säck som passar din kroppslängd. Testa alltid säcken hemma och se till att den täcker hela kroppen. Det finns olika storlekar beroende på hur och lång eller kort du är. Välj den som passar dig bäst. 
  3. Välj en säck som inte är för tung. Vikten är inget som du ska stirra dig blind på men den har betydelse om du ska vandra i flera dagar. Om du fjällvandrar kommer sovsäcken vara tyngre eftersom den är varmare. 
  4. Välj en säck som är enkel att rulla ihop. Testa även hemma innan vandringen så du vet hur då ska göra. 
  5. Välj en sovsäck som håller och kompromissa inte med kvaliteten. Titta på produktbetyg och omdömen

Sovsäck - Bäst i test 2024

Den sovsäck som är bäst i test i vår jämförelse är Fjällräven Abisko Three Seasons. Den är bäst i test eftersom den håller värmen bra, väger lite och har hög komfort. 

Vi testade flera sovsäckar innan vi bestämde oss för Abisko. Säcken var den som passade bäst för Fjällräven Classic Sverige. Eftersom våra vandringar oftast är fjällvandringar är vi tvungna att använda en tresäsongssovsäck trots att vandringarna oftast är under sommaren. Det kan bli kallt under natten i fjällen och man klarar sig därför inte med en sommarsäck. 

Sovsäcken som var bäst i vårt test: 

Fjällräven Abisko Three Seasons

sovsäck bäst i test abisko

Vilken sovsäck ska man välja?

Vilken sovsäck som du ska välja beror bland annat på vilken typ av vandring som du ska göra, vilka väderförhållanden som du vandrar i, var du vandrar och när på året som du vandrar. 

Om du fjällvandrar på sommaren, tidig höst eller sen vår rekommenderas en så kallad tresäsongssovsäck. Det beror på att nätterna kan bli kalla och det är bättre att ha en för varm säck istället för en för kall. 

Om du ska vandra under kallare förhållanden behöver du ha en ännu varmare sovsäck. Det framkommer i produktinformation vilka årstider som säcken passar bäst och hur många grader som den klarar av. 

Läs mer: Guide: Att välja rätt sovsäck

Hur varm sovsäck behöver jag?

Hur varm säck som du behöver beror på vilken typ av vandring som du ska göra, vilken årstid som du vandrar och hur väderförhållandena kommer att vara. Välj en säck som uppfyller de behov som du behöver under din vandring. 

Det framgår i produktinformationen när säcken passar bäst och hur många minusgrader som den klarar av. Om du ska fjällvandra kan du behöva en varmare säck även under sommarmånaderna.  

Sovsäck med lättvikt

Att välja en lätt sovsäck är viktigt för att du inte ska bära onödigt mycket vikt. Varje kilo spelar som sagt roll när du ska vandra i flera dagar. Det är dock viktigt att säcken fortfarande är varm och passar de väderförhållandena som du ska vandra i.

Många av de välkända varumärkena erbjuder lätta sovsäckar som samtidigt håller värmen och inte tummar på kvaliteten. För våra fjällvandringar som sker under sommaren har vi använt Fjällräven Abisko Three Seasons. Det har varit ett bra val för den typen av vandring. Läs mer under bäst i test.