Hitta rätt och bäst liggunderlag

Ett bra liggunderlag är viktigare än vad man kan tro för att din vandring ska bli så behaglig som möjligt. Med rätt liggunderlag får du en bättre sömn och kan ladda batterierna lättare till nästa dag med flera timmar av vandring. 

Förutom att underlaget behöver vara behagligt och bekvämt är det också bra om det tar så lite plats som möjligt och väger så lite som möjligt. Vi rekommenderar därför att du satsar på ett uppblåsbart liggunderlag. Det är väldigt bekvämt och tar lite plats i ryggsäcken. 

I den här artikeln går vi igenom hur du ska tänka inför ditt val av liggunderlag och vilket som var bäst i test för vår fjällvandring. För en så bekväm sömn som möjligt när du vandrar läs också vårt avsnitt om bäst sovsäck

Guide: Att välja rätt liggunderlag

Som vi nämnde ovan är det viktigt att liggunderlaget både är lätt, tar lite plats i vandringsryggsäcken och är bekvämt. 

För att besvara frågan om vilket liggunderlag som man ska välja brukar vi nämna följande punkter:

  1. Välj ett underlag som du kommer få en god sömn på
  2. Välj ett underlag som tar lite plats i väskan och väger lite
  3. Välj ett underlag som är enkelt att packa ihop
  4. Se till att underlaget håller värmen och passar för de väderförhållanden som du ska vandra i  
  5. Välj ett underlag som håller och kompromissa inte med kvaliteten. Titta på produktbetyg och omdömen

Liggunderlag - Bäst i test 2024

Det liggunderlag som är bäst i test i vår jämförelse är Exped Ultra 5R Mummy. Det är bäst eftersom det tar väldigt lite plats i väskan, väger lite, är bekvämt och håller värmen. Dessutom är det enkelt att blåsa upp och ta ner.

Vi testade flera underlag innan vi bestämde oss för Exped Ultra 5R Mummy. Vi bestämde oss ganska snabbt för att det bästa liggunderlaget för oss var ett uppblåsbart liggunderlag.

Vi tyckte det var bäst eftersom det var enkelt att hålla torrt i väskan och det behövde inte fästas utanpå. Hårdare liggunderlag i skum kanske väger mindre men måste i många fall fästas utanpå väskan vilket kan göra att det är svårare att hålla torrt. Det är inte heller lika bekvämt som ett uppblåsbart.   

Liggunderlaget som var bäst i vårt test: 

Exped Ultra 5R Mummy

liggunderlag bäst i test exped mummy

Vilket liggunderlag är bäst?

Bäst liggunderlag för dig och den vandring som du ska ge dig ut på beror på flera saker som till stor del är individuella. Det beror delvis på hur bekvämt du vill sova, hur mycket vikten spelar roll, hur många nätter som du planerar att sova i tält och under vilka väderförhållanden som du vandrar.

När du ska bestämma dig för vilket underlag som passar dig bäst är en bra utgångspunkt att bestämma dig för om du vill ha ett uppblåsbart eller inte. Efter det kan du börja jämföra olika produkter.  

Vi använder det uppblåsbara liggerunderlaget Exped Ultra när vi fjällvandrar under sommaren. Läs mer här om varför vi tycker det är bäst i test

I slutändan är det ditt val men vi hoppas du får inspiration från våra tips och råd kring vilket underlag som man bör välja. 

Hur blåser man upp ett uppblåsbart liggunderlag?

Något som man kan vara lite orolig över när man ska välja underlag är hur man gör när man blåser upp ett uppblåsbart underlag. Du använder inte din lungkapacitet för detta så var inte orolig. Det är oftast väldigt smidigt och går fort. 

Till Exped Ultra får man med en extern påse som man vevar in luft i som sedan trycks in i underlaget. Det hela går väldigt fort och innebär ingen större fysisk ansträngning.