Hitta rätt och bäst vandringskängor

Kängorna kommer vara dina fötters bästa vän så se till att välja dessa med omsorg. Helst av allt ska du välja kängor som passar terrängen du ska vandra i.

För vandringar i fjällmiljö ska du leta efter kängor som är slitstarka, vattentäta, värmehållande, som stabiliserar foten och har en tjock sula som dämpning mot det hårda underlaget. 

För torra inlandsvandringar bör man istället fokusera på skor med mjuk dämpning och som erbjuder god ventilation.

I den här artikeln går vi igenom hur du ska tänka inför ditt val av vandringskängor och vilka kängor som var bäst i test för vår fjällvandring. 

Guide: Att välja rätt vandringskängor

Innan du bestämmer dig för vilka vandringskängor som du behöver införskaffa för din vandring är det bra att se över vilken typ av terräng som du kommer att vandra i. Kängor passar bäst om du fjällvandrar eftersom de har högre skaft som passar bra i våt och kuperad terräng.

Kängor passar också bra om du bär mycket på ryggen. Om du ska vandra mer underhållna vandringsleder kan det vara klokt att istället välja vandringsskor. 

När vi får frågan om vilka vandringskängor som man ska välja brukar vi svara att det beror på följande punkter:

  1. I vilken typ av miljö ska du vandra och hur mycket packning ska du bära? Beroende på vilken miljö och underlag som du ska vandra på passar kängor mer eller mindre bra. 
  2. Välj rätt storlek och passform. Skostorleken passar oftast inte med din vanliga storlek. Det är viktigt att du har minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Det är också viktigt att passformen är bra och att du får ett bra grepp om hälen och vristen och att skon ger stöd åt hålfoten. Testa alltid kängorna med strumporna som du ska vandra i innan du bestämmer storlek. 
  3. Välj rätt sula. Sulan är också en viktig del av kängorna. Den ska vara böjlig, stabil och bekväm. Du ska till exempel inte känna stenar genom sulan och den ska hålla foten stabil. 
  4. Välj rätt material. En vandringskänga bör vara i läder och Gore Tex. Läder formar sig efter din fot och Gore Tex är både vattentätt och släpper ut fukt.  
  5. Kompromissa inte med kvaliteten. Vi rekommenderar att välja vandringskängor från en välrenommerad tillverkare. Titta på produktbetyg och omdömen. 
  6. Gå in kängorna innan du använder dem. Gå långa promenader innan du använder kängorna för vandring. Det är viktigt för att de ska formas efter dina fötter och för att du ska slippa skavsår och blåsor. 

Vandringskängor - Bäst i test 2024

För oss är Hanwag Tatra II Gore-Tex de vandringskängor som är bäst i test. Kängorna är bäst eftersom de är stabila, bekväma och formar sig efter foten. För en fjällvandring i terräng kan vi varmt rekommendera kängorna som var utan besvär under hela vandringen. 

När vi skulle välja kängor till vår första fjällvandring med Fjällräven Classic testade vi flera olika kängor men vinnaren blev Hanwag Tatra II. 

Innan vi vandrade en längre stäcka för första gången gick vi in skorna och vandrade cirka 21 mil i olika omgångar med längre dagsvandringar som en del av vår förberedelse. Vi hade alltid vandringsryggsäckarna på oss med packning och vikt. Det gjorde att kängorna verkligen formade sig efter foten och att vi första gången när vi gick en längre fjällvandring inte hade några problem alls. 

Kängorna som var bäst i vårt test: 

För honom: Hanwag Men’s Tatra II Gore-Tex

vandringskängor hanwag

För henne: Hanwag Women’s Tatra II Wide Lady Gore-Tex

hanwag woman

Vilka vandringskängor är bäst?

De bästa kängorna för dig beror på flera olika faktorer. Det beror bland annat på vilken typ av vandring som du ska ut på, hur långt du ska gå och hur tungt du ska bära. 

För våra fjällvandringar har vi använt kängorna Hanwag Tatra II. De har varit utmärkta vid längre fjällvandringar och blir bara skönare och skönare ju mer vi går med dem eftersom de formar sig efter foten. Läs mer om varför vi tycker kängorna är bäst i test.

De bästa kängorna för dig är individuellt men vi hoppas att du får inspiration från våra tips och råd inför ditt val. 

Hur ska vandringskängor sitta?

Kängorna ska vara bekväma och kännas stabila. Du ska till exempel inte kunna känna stenar genom sulan och om du trampar fel ska stabiliteten i kängan räta upp foten. 

Det är också viktigt att du väljer rätt storlek. Det ska finnas cirka en centimeter framför foten med strumpan. Det är viktigt för att fötterna ofta svullnar vid vandring. För små skor gör att du kommer i kläm och ökar risken för skavsår. 

Läs mer om vad du bör tänka på vid val av skor i vår Guide: Att välja rätt kängor

Är det någon skillnad på vandringskängor för dam och herr?

Ja, det finnas anpassade kängor för dam och herr. Ofta finns det skillnader i fötternas uppbyggnad och stolek som tillverkaren har tagit hänsyn till när de anpassat skorna.

Det är alltid viktigt att testa sig fram och det är mycket möjligt att du inte behöver ha en sko som är anpassad för ett visst kön men oftast finns det en tanke bakom det som kan vara bra att tänka på inför ditt val.