Förberedelser inför Fjällräven Classic

Att delta i Fjällräven Classic är kul, uppfriskande i vissa avseenden avkopplande. Däremot bör man veta med sig att leden är lång och ojämn, vädret ombytligt och underlaget är utmanande. Genom att kontrollera flera viktiga och återkommande delar under din vandring sparar du både tid och undviker onödig stress. Nedan följer tips på några av de förberedelser du kan göra för att underlätta din vandring. Se vandringstips för mer tips om vad du bör tänka på under din vandring. 

Gå in dina vandringskängor

För att undvika skavsår och onödig smärta i fötterna är det extra viktigt att du går in och töjer ut dina vandringskängor efter dina fötter. Att vandra med skavsår gör vandringen mycket jobbigare och ger dig en smärta som du inte skulle behövt ha. Redan vid val av dina kängor kan du i butiken välja ut särskilda sulor som passar dina fötter för att du enklare ska kunna gå in skorna och för att de ska kännas så bekväma som möjligt. Det rekommenderas att du går cirka 22 kilometer med dina kängor för att de ska vara formade efter dina fötter. 

Det är också viktigt att du går med packning så att skorna vänjer sig vid den vikt som du planerar att vandra med. Fötterna kan ta annorlunda steg med 15 kg på ryggen jämfört med ingen vikt alls. Det är därför viktigt att din träning är så lik Fjällräven Classic om möjligt. Det innebär även att det underlag som du går på ska vara så skogslikt som möjligt. Att gå med kängorna på asfalt rekommenderas inte då detta underlag är hårt och inte alls är likt Kungsleden. Kängorna är inte gjorde för asfalt och det kan därför leda till onödig värk i knän och leder. 

Vaxa vandringskläder

Vädret under Fjällräven Classic kan variera väldigt mycket och ofta. Nederbörden kan till och från vara kraftig med starka vindar. Att vaxa dina vandringskläder är därför ett måste för att kläderna ska tåla den nederbörd som kan komma under vandringen. Om du har otur kan det regna under hela vandringen och blöta kläder kommer då inte att torka vilket leder till att du måste gå runt i kalla blöta kläder som försvårar din upplevelse. Genom att vaxa kläderna rinner regnet av och kläderna blir tåligare mot regn och rusk. 

Impregnera vandringskängor

Innan du använder dina kängor är det viktigt att du impregnerar dem för att skydda lädret mot sprickor och göra dem mer hållbara. Kängorna ska sedan impregneras regelbundet efter långa promenader. Impregneringen ska alltid göras efter att skorna rengjorts med vatten från smuts för att maximera skyddet. Inför vandringen är impregneringen av dina vandringskängor extra viktig. Inte nog med att vädret kan skifta till kraftiga regnskurar utan du passerar också bitvis svåra etapper där du praktiskt taget måste gå i vatten. Om dina vandringskängor inte är impregnerade tål de inte samma mängd vatten vilket leder till att dina fötter kan bli blöta. Likt blöta kläder försvårar blöta skor din upplevelse.

Inspektera gasköket

Gasköket är enkelt att använd när du väl lärt dig hur det fungerar. Det är dock viktigt att du testar det hemma för att försäkra dig om att det fungerar som det ska och inte har något fabriksfel. Det vore olyckligt om ditt gaskök inte fungerade och du upptäckte det på vandringen. All mat som tilldelas vid Fjällräven Classic är frystorkad och kräver att du kokar upp vatten med ditt gaskök. Vandringen är lång och utan den frystorkade maten är den inte möjlig att genomföra. Du behöver energin! Det är även klokt att lära dit gasköket innan och utantill för att snabbt kunna koka upp vatten. Det gör att du kan vara mer effektiv när du tillagar din mat och mer säker på hur det används, allt för en smidigare vandring. 

Bli snabb på att sätta upp tältet

Tältet är alltid bra att testa och sätta upp hemma eller ute i skogen. Dels för att säkerställa att du har alla vitala delar men också för att bli snabb på hur det fungerar. Under vandringen kan vädret skifta snabbt och om det regnar är det alltid skönt att få upp tältet så fort som möjligt. Det är aldrig kul att stå i ösregn med bruksanvisningar och en ovana att sätta upp tältet. Du kommer att vandra långa etapper och vara väldigt trött när du sätter upp tältet. Det underlättar därför för dig att veta exakt hur du ska göra för att undvika onödig stress och spara tid för din vila. 

Ställ in ryggsäcken efter din kropp

För att undvika smärta i rygg och höfter och överbelastning av knäna är det viktigt att din ryggsäck är inställd efter din kropp. Det är helt individuellt vad som passar dig men det är viktigt att den ryggsäck som du köper går att justera och ställa in för att passa dig. Gå längre promenader med ryggsäcken för att känna vilken inställning som passar just dig. Inställningen som är bäst för dig gör att du känner så lite som möjligt av ryggsäcken och att vikten är jämnt fördelad. Du kan också fråga i den butik som du köper ryggsäcken för att se om de kan hjälpa dig med att ställa in ryggsäcken. I början av Fjällräven Classic finns det hjälp längs med vägen där du kan få hjälp att ställa in din ryggsäck. Det är dock viktigt att den ryggsäck som du vandrar med under din träning är rätt inställd för att undvika skador.