Hitta rätt och bäst vandringsryggsäck

​Din vandringsryggsäck är en av de viktigaste delarna av din utrustning – om inte den viktigaste. Därför är det viktigt att du väljer ryggsäck med stor omsorg. Här placeras trots allt all utrustning du inte är iklädd: ombyte, tält och sovutrustning, mat och vatten, kök och så vidare.

Desto längre du planerar vara borta desto viktigare blir valet av ryggsäck. Lägg därför extra mycket tid på att hitta rätt ryggsäck för längre utflyter. Här kan du läsa om våra råd och tankar vid val av ryggsäck. 

Guide: Att välja rätt vandringsryggsäck

Som vi nämnde ovan är det viktigt att välja en ryggsäck baserat på den planerade vandringen. För kortare turer kan man med fördel välja en mindre variant men det är inte hela världen ifall man väljer modell en större än nödvändigt. Det är värre ifall det är tvärtom. Vad bör man då tänka på när man väljer vandringsryggsäck? När vi får frågan brukar vi svara följande:

 1. Var noga med att välja en vandringsryggsäck som rymmer all nödvändig utrusting och proviant. Ta det säkra före det osäkra. 
 2. Köp en vandringsryggsäck som passar DIN kropp. Testa olika modeller för att hitta rätt. 
 3. Går det att spara in vikt genom att köpa en lätt vandringsryggsäck är det bra. Däremot tycker vi det är viktigare att ryggsäcken fördelar vikten på ett bra sätt och att den känns lätt att bära. Stirra dig inte blind på den faktiska vikten.
 4. Kompromissa inte med kvaliteten. Även om det kan vara frestande att välja ett billigare alternativ rekommenderar vi att välja en ryggsäck från en välrenommerad tillverkare. Titta på produktbetyg och omdömen (men ha punkt 2 i åtanke) – ryggsäcken vill man verkligen kunna lita på!

Vandringsryggsäck - Bäst i test 2024

Innan vi köpte våra vandringsryggsäckar gjorde vi mycket research och testade flera olika alternativ för att säkerställa att vi tog den ryggsäck som passade oss båda bäst.

Två ryggsäckar som vi tycker om och som passar oss väldigt bra är Fjällräven Kajka 75 för honom och Fjällräven Kajka 65 L W för henne. Vi har även testat att vandra med Fjällräven Keb 72 och Fjällräven Keb 52. Det är också två ryggsäckar som vi tycker är väldigt bra. 

För oss båda blev ryggsäckarna från Fjällräven bäst i test eftersom de var väldigt bekväma, hade bra möjligheter till att justera ryggsäcken som man vill och dessutom blev vikten bra fördelad vid vandring. Kajka har också dessa färdigheter och är också en ryggsäck som vi rekommenderar varmt.

Ryggsäckarna som var bäst i vårt test: 

För honom: Fjällräven Kajka 75 

Vandringsryggsäck bäst i test Kajka 75

För henne: Fjällräven Kajka 65 L W

Vandringsryggsäck bäst i test Kajka 65 W

Bästa vandringsryggsäcken för dig

Den bästa vandringsryggsäcken för dig handlar mycket om passform och att du får plats med det som du behöver för din vandring. Läs vår Guide: Att välja rätt vandringsryggsäck för information om vad du bör tänka på. 

Vi går på den här sidan igenom hur du bör tänka när du väljer bland vandringsryggsäckar. Vi delar också med oss av vilka ryggsäckar som vi valde för våra fjällvandringar och varför. Vi hoppas att det ger dig inspiration och tips inför ditt val av ryggsäck. 

Vandringsutrustning: Vandringsryggsäggen Kajka 75
Rätt vandringsutrustning är A och O.

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

Det rekommenderas att en ryggsäcks passform ska kunna justeras efter din kropp. Vi har samlat fler saker som du kan tänka på inför ditt val. 

5 tips på hur en vandringsryggsäck ska sitta:

 1. Sitta bekvämt
 2. Vara möjlig att justera efter din passform
 3. Kännas lätt när du har den på ryggen
 4. Ge dig möjlighet att kunna fördela vikten
 5. Inte trycka hårt på delar av ryggen eller axlarna

Hur ställer man in en ryggsäck för vandring?

Hur man ställer in en ryggsäck för vandring beror lite på vilket märke och vilken typ av ryggsäck som du har. Det finns några delar som de flesta varumärkena låter dig ställa in och justera. 

5 delar som du behöver anpassa på din ryggsäck:

 1. Rygglängden 
 2. Avbärarbältet
 3. Axelremmar
 4. Bröstremmen
 5. Övre remmarna

När du har justerat ryggsäcken ska den kännas lätt och inte trycka extra på några kroppsdelar. Ibland kan du behöva gå lite för att känna om ryggsäcken sitter bra eller inte. Det viktiga när du väljer en ryggsäck är att du kan justera passformen på den. 

Hur packar man en vandringsryggsäck?

Att packa ryggsäcken rätt är väldigt viktigt för att du ska fördela vikten jämt under vandringen. Vi har därför dedikerat ett helt avsnitt till hur man packar en ryggsäck. Läs mer här om att packa en vandringsryggsäck

Hur stor vandringsryggsäck behöver man?

Hur stor ryggsäck som du behöver beror på vilken typ av vandring som du ska ut på. Det beror på om du planerar att tälta, hur länge som du ska vara iväg och vad du behöver ta med dig. 

När vi fjällvandrar, tältar och är borta i flera dagar har vi använt våra ryggsäckar som är 75 liter och 65 liter. Det har varit bra med utrymme för vår vandringsutrustning