Hitta bäst gaskök för din vandring

Ett gaskök är en av de viktigaste sakerna som du behöver ta med dig när du ska iväg på en längre dagsvandring eller en lång fjällvandring under flera dagar. Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på inför ditt val. 

Att köket ska vara smidigt och enkelt att använda är en viktig sak. Det är också viktigt att köket går att packa ihop enkelt och inte har för många lösa delar. 

Vi har vid våra fjällvandringar använt ett gaskök eftersom det är väldigt smidigt och går snabbt att koka upp vatten. Det går utmärkt att använda andra typer av campingkök som till exempel gasolkök, spritkök eller stormkök. 

I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter av gaskök och vilket som vi tycker är bäst i vårt test. 

Guide: Att välja rätt gaskök

Som tidigare nämnt är gaskök en väldigt viktig del av packningen när du ger dig ut på en vandring. Om du planerar att vandra i flera dagar är ett campingkök en livsviktig del av din packning. Det är med köket som du har möjlighet att förbereda mat och koka vatten. Om du har med frystorkad mat är det med gasköket som du förbereder vattnet.

Om ni är flera som vandrar tillsammans räcker det oftast med att en eller två personer i gruppen tar med sig ett kök. Köket blir en gemensam utrustning som ni kan dela på. Det är bra eftersom ni då kan disponera den gemensamma utrustningen mellan era packningar. 

3 saker som är bra att tänka på inför val av gaskök:

  1. Välj ett kök i rätt storlek som innehåller de kastruller som just du behöver för din vandring. Är tanken att ni bara ska äta frystorkad mat eller ska ni tillaga något speciellt? Om ni bara ska äta frystorkad mat räcker oftast ett enkelt kök med några få kastruller. Tänk på att ett för stort kök än vad du tänkt använda ta upp onödig plats i ryggsäcken. 
  2. Köp ett gaskök som är lätt att packa ihop och som inte har för många smådelar. Det ska vara enkelt att sätta ihop köket. Risken med ditt kök om det har för många mindre delar är att du tappar bort någon del när du packar ut det. 
  3. Kompromissa inte med kvaliteten. Välj ett kök som är av bra material som är enkelt att rengöra. Många av de välkända varumärkena inom friluftsliv erbjuder oftast kastruller i aluminium som är lätta att göra rent. 

Läs mer: Gaskök – Bäst i test

Gaskök - Bäst i test 2024

Vi gjorde mycket research och jämförde flera olika campingkök inför vår första fjällvandring. Det bästa gasköket i vår jämförelse är Essential Stove Set från Primus. Primus gaskök är bäst i test eftersom det är prisvärt, enkelt att packa ihop och sätta ihop, väger lite och tar lite plats i väskan. 

Kastrullerna är gjorda av aluminium och är lätta att rengöra. I det set som vi har och använder när vi vandrar är det två kastruller och en stekpanna. Det finns ett avtagbart handtag som man kan använda som samtliga kastruller. 

Det set som vi använder är den mindre varianten av primus gaskök och fungerar bra för oss två. Enligt produktinformationen ska det fungerar bra för upp till tre personer. Köket finns också i en större variant som kan vara bra för er som är fler personer. 

Gasköket som var bäst i vårt test: 

Primus Essential Stove Set 1.3 L 

gaskök bäst i test primus

Bästa gasköket för dig

Det bästa gasköket för dig beror på flera olika faktorer. Det beror bland annat på vilken typ av vandring som du ska ut på, hur länge som du ska vara borta och hur många ni är som ska dela på gasköket. 

Det är alltså flera individuella faktorer som du behöver ta ställning till inför ditt val. Mycket bra information om hur många som köket räcker till finns i produktinformationen. Primus erbjuder flera olika produkter inom kök och erbjuder en väldigt hög och bra kvalitet. 

Vi hoppas att våra erfarenheter ska hjälpa dig inför ditt val. Läs mer i Guide: Att välja rätt gaskök

Campingkök till vandring

Om du ska ut och vandra finns det flera saker som du behöver tänka på när det kommer till vilket typ av campingkök som är bäst för dig. Det beror bland annat på vilken typ av vandring som du ska ut på, hur många ni är och hur länge som du ska vara borta. 

Om du ska vandra under flera dagar spelar vikten en stor roll och ett alldeles för tungt kök kommer bara innebära att du bär på onödig packning. 

Det finns flera olika typer av campingkök att välja på. Beroende på vilket som du väljer behöver du bestämma hur du ska värma upp köket. Med gas går det väldigt fort och värmen fördelas jämnt över kastrullen.

Om du ska vandra Fjällräven Classic är ett gaskök att föredra eftersom du får gas vid olika checkpoints och slipper då släpa på bränsle hela vandringen.  

Campingkök för prepping och krisberedskap

En annan anledning till att man kan vara ute efter ett campingkök är för att öka krisberedskapen hemma. Det har blivit allt vanligare med prepping och krisberedskap. Att ha ett kök som fungerar även när elen ligger nere är väsentligt för att kunna laga mat. 

Det finns olika typer av campingkök som fungerar bra under sådana omständigheter. Till exempel stormkök, gasolkök, spritkök eller gaskök. Beroende på vilket som du väljer att ha hemma behöver du också se till att rätt bränsle finns så det kan användas vid en kris. 

Se också till att ha vatten, konserver och frystorkad mat hemma som är enkelt att tillaga med ett campingkök.